Lær at bruge åndedrættet til at reducere din stress

af mar 8, 2023Åndedræts træning, stresscoaching0 Kommentarer

Lær at bruge åndedrættet til at reducere din stress!

Lær at bruge åndedrættet til at reducere din stress

I dette blogindlæg vil jeg udforske, hvordan man kan reducere stress ved at bruge åndedrættet, og hvilke øvelser der kan hjælpe dig med at opnå dette. 

Stress er en af de største udfordringer i vores moderne samfund. Det kan være forårsaget af arbejdsrelaterede pres, personlige problemer eller bare den generelle travlhed i hverdagen. Men stress er også en del af livet, og nogle gange er det gavnligt, da det kan hjælpe med at øge vores præstation og fokus. Men når stressniveauet bliver for højt over for lang tid, kan det have negative konsekvenser for vores mentale og fysiske helbred. Uanset årsagen kan langvarig stress forårsage en række sundhedsmæssige problemer, herunder angst, depression, hjertesygdomme og meget mere. Men der er en simpel og effektiv måde at reducere stressniveauet på – ved hjælp af åndedrættet.

At trække vejret er den mest fundamental del af vores eksistens, og ilt er det næringsstof der har størst betydning for vores overlevelse. Vi kan leve dage uden vand og uger uden mad, men vi kan ikke overleve ret længe uden ilt.

Vi trækker vejret hele tiden, men de fleste af os er ikke opmærksomme på, hvordan vi trækker vejret, eller hvordan det påvirker vores krop og sind. Så at få en forståelse af at vores åndedræt er direkte forbundet til vores følelsesmæssige og mentale tilstand kan hjælpe os meget i dagligdagen. Når vi er stressede, trækker vi ofte vejret hurtigt og overfladisk, hvilket kan forværre vores stressniveau. Derfor er det vigtigt at lære, hvordan man kan trække vejret rigtigt. Så lær at bruge åndedrættet til at reducere din stress, og opleve en nem og let tilgængelig måde at hjælpe dig selv på.

Vores krop og sind reagerer på forskellige måder på forskellige typer af vejrtrækning. Derfor kan det at lære at kontrollere og styre vores vejrtrækning hjælpe os med at regulere vores stressniveau og følelsesmæssige tilstande.

 Læs om hvordan dit åndedræt har direkte adgang til dit autonome nervesystem

Hvordan påvirker åndedrættet vores stressniveau?

Vores åndedræt påvirker vores fysiske og mentale tilstande på mange måder. Når vi er stressede eller angstfulde, kan vores åndedræt blive hurtigere og mere overfladisk. Dette kan føre til en følelse af åndenød, og det kan gøre det svært at slappe af.

Når vi trækker vejret dybt og roligt, kan det have en afslappende og beroligende effekt på vores krop og sind. Det kan hjælpe med at sænke vores hjertefrekvens og blodtryk, hvilket kan reducere følelsen af stress. Husk at den del af hjernen hvor vores alarmberedskab sidder, som hele tiden scanner for fare i omgivelserne, den er meget gammel. Det er faktisk en del af hjernen som vi har tilfælles med krybdyrene. Så når du har stress, angst eller føler dig tungsindig eller deprimeret, så hjælper det ikke at tale til dig selv. Måske har du oplevet at du fortæller dig selv at nu skal du slappe af, der er ikke noget at være bange for, eller du fortæller dig selv at nu skal du holde om med at have disse tanker eller følelser. Men krybdyr forstår ikke sprog – så du vil opleve at uanset hvor meget du prøver at tale dig selv til ro, så hjælper det ikke.

Så dit åndedræt er en simpel og effektiv metode til at reducerer stress og gennem en bevidst brug af åndedrættet, kan du skabe en følelse af ro og afslapning, som kan hjælpe dig med at håndtere stress og angst. Samtidigt aktiver de dybe vejrtrækninger Vagusnerven som er en vigtig nerve i reguleringen i det autonome nervesystem.

Åndedrætsøvelser kan være en effektiv måde at reducere stress og aktivere vagusnerven på. Her er nogle øvelser, du kan prøve

1. Dyb vejrtrækning

Dyb vejrtrækning er en simpel teknik, der kan hjælpe med at berolige dit sind og reducere stressniveauet. Sådan gør du:

 • Sæt dig et sted, hvor du kan sidde eller ligge komfortabelt.
 • Luk dine øjne og placer en hånd på din mave og den anden på din brystkasse.
 • Træk langsomt vejret gennem næsen og ned i din mave. Du bør mærke, hvordan din hånd på din mave bevæger sig opad, mens du trækker vejret ind.
 • Hold vejret i et par sekunder og pust derefter langsomt ud gennem munden. Du bør mærke, hvordan din hånd på din mave bevæger sig nedad, mens du puster ud.

Gentag denne proces i et par minutter, indtil du føler dig mere afslappet.

2. 4-7-8 vejrtrækning (det beroligende åndedræt)

4-7-8 vejrtrækning er en anden simpel teknik, der kan hjælpe med at reducere stressniveauet og berolige dit sind. Sådan gør du:

 • Sæt dig et sted, hvor du kan sidde eller ligge komfortabelt.
 • Luk dine øjne og træk vejret dybt ind gennem næsen i 4 sekunder.
 • Hold vejret i 7 sekunder.
 • Pust derefter langsomt ud gennem munden i 8 sekunder.
 • Gentag denne proces i 4 til 5 minutter.

 

3. Skiftende næsebors vejrtrækning

Skiftende næsebor vejrtrækning er en mere avanceret teknik, der kræver lidt mere øvelse, men det kan være en meget effektiv måde at reducere stressniveauet på. Sådan gør du:

 • Sæt dig et sted, hvor du kan sidde komfortabelt med ryggen ret.
 • Hold højre næsebor lukket med højre tommelfinger og ånd ind gennem venstre næsebor i 4 sekunder. Hold vejret i 2 sekunder og skift derefter til at lukke venstre næsebor med højre ringfinger og ånde ud gennem højre næsebor i 4 sekunder. Gentag skiftende næsebor i 5-10 minutter

Disse øvelser kan hjælpe med at reducere stress og angst ved at aktivere vagusnerven og berolige nervesystemet. Det er vigtigt at du praktisere regelmæssigt for at opnå de bedste resultater.

Du kan også prøve en dyb afslappende og beroligende åndedræts session her

Hvis du efter at have læste dette, har brug for hjælp til at træne dit åndedræt – så kontakt mig for en uforpligtende snak om hvordan du kan genoptræne dit åndedræt gennem en 28 dages bevidst åndedræts træning – du kan skrive gennem kontaktformen eller ringe på 31660043.

 

Re-set og genoplad dine batterier

med Brian Christensen | Musik af: P C III "Ocean Breathing"

N

Inden du går igang!

Dette er en 7 minutters session til at resætte og genoplade dit system. Du skal forsøge at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden.

Du bliver præsenteret for forskellige vejrtrækningsteknikker.

Prøv session flere gange for at lærer at brug dit åndedræt og følge anvisningen.

Rigtig god fornøjelse!

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.