Åndedrættet har direkte adgang til dit Autonome Nervesystem

af feb 3, 2023Åndedræts træning, Meditation, stresscoaching0 Kommentarer

Åndedrættet har direkte adgang til dit autonome nervesystem

Åndedrættet har direkte adgang til dit autonome nervesystem

 

Det autonome nervesystem er autonomt og derfor normalt uden for viljens kontrol. Det er der rigtig mange gode grunde til, bl.a. at vi ikke skal gå og tænker over hvordan blodtrykket skal reguleres, eller vores fordøjelse og peristaltik gennem tarmen skal virke, at vi helt automatisk trækker vejeret osv. ny viden viser, at åndedrættet har direkte adgang til dit autonome nervesystem og kan ved hjælp af viljens kraft begynd at påvirke det.

Er din nysgerrighed blevet pirret? Så læs videre for at få nogle forklaringer på hvorfor det kan være super nyttigt for dig, at få indsigt i dette emne. Sidst i artiklen er en åndedrætssession til en dyb afspænding af dit nervesystem.

Skulle du være en af de rigtig mange Danskere der er ramt af stress – angst eller depression, eller som syntes at der er mange belastninger i dit liv, så kan det være en ”Game-Changer” at lære hvordan du ved at bruge din vejrtrækning bevidst, kan påvirke dit autonome nervesystem.

Jeg har gennem mange år i mit arbejde med mennesker med stress – angst – depression, oplevet hvordan det at starte på bevidst at arbejde med åndedrættet, har skabt gode og varige forandringer. Derfor vil jeg gerne dele ud af min viden og erfaring inden for dette.

Vejrtrækning er noget vi som regel ikke tænker meget over og det skal vi umiddelbart heller ikke, da vores autonome nervesystem, nok skal sørger for at vi ikke ”glemmer” at trække vejret. Når vi begynder at tænke på vores vejrtrækning, er det, når vi ikke kan få luft! Hvis vi har en lidelse der medfører problemer med at få vejret, eller hvis vi er neddykket under vand og kan mærke, at nu har vi brug for luft. Et andet sted det kan komme til udtryk, er hvis vi er meget stresset eller presset og føler, det kan være svært at få luft nok. Vi føler spændinger over brystkassen eller har en følelse af at der ligger en sten på brystkassen. Det sidste er en tilstand som mange oplever hvis der er angst, stress eller depression til stede.

Det at have adgang til luft, som er det allermest nødvendigt i vores liv, er ikke noget vi skænker mange tanker normalt. Men når du begynder at bruge din vejrtrækning bevidst, har du en direkte adgang til at påvirke dit autonome nervesystem og du kan starte på bevist at regulere dette meget vigtige system.

Når vi taler om vores åndedræt; hvad og hvordan vi kan bruge det, så er der 2 tilgange til at bruge åndedrættet bevidst. Den ene måde er den man bruger inden for mange meditations traditioner, her tænker jeg specielt på den måde det bruges på, i forbindelse med mindfulness meditation. Læs artiklen ”hvorfor er åndedrættet så vigtigt”

I mindfulness meditation bruger vi åndedrættet, som et fokus for opmærksomhed, for at træne vores hjerne i at blive mere fokuseret. Vi træner evnen til selv at have større kontrol over, hvor vores opmærksomhed er. Processen i forbindelse med mindfulness meditation og åndedrættet er, at vi begynde at observerer vores vejrtrækning. Det gøres ved at være opmærksom på hvordan din krop trækker vejret lige nu, uden at du begynder at manipulerer eller kontrollerer åndedrættet. Her er træningen at være opmærksom på alle de processer der sker ned gennem kroppen, når en vejrtrækning starter og når den slutter. Dette er en fantastiks måde at træne sin opmærksomhed på, men kan for en del mennesker være meget svært og en stor udfordring.

Åndedrættet virker som en tovejs kommunikations kanal til det autonome nervesystem.

Vores vejrtrækning styres ligesom mange andre funktioner i kroppen (blodtryk, blodsukker, fordøjelse etc.) af det autonome nervesystem. Det autonome nervesystem, der kort fortalt virker som en fysiologisk vippe der hele tiden forsøger at holde kroppen i en form for ligevægt (homøostase). Dette gøres gennem de 2 grene af det autonome nervesystem. Det sympatiske, som er den del der bruges når kroppen og psyken er i gang. Den del omtales ofte styret af kamp/flugt beredskabet. Den anden del, det parasympatiske, er den del af det autonome nervesystem der er aktivt når vi er i ro; når der er tid til at fordøje, regenerere, genopbygge og forplante os. Her taler vi ofte om hvile/regenerations systemet.

Grundlæggende bliver vores autonome nervesystem (ANS) for det meste styret af omgivelserne, miljøet og de situationer vi er i. Dette kan vi kalde ”udefra og ind” Vi oplever noget, bliver påvirket af noget eller gør noget og det autonome nervesystem reagerer på dette. Men vi mennesker; og vi har i gennem vores vejrtrækning mulighed for at påvirke vores autonome nervesystem og derved vores tilstand – Dette kan vi kalde ”inden fra og ud”. Det betyder at vi gennem bevidst brug af åndedrættet på forskellige måder, har en direkte adgang til at påvirke vores hjerte rytme, stressniveau og andre indre autonome processer i kroppen.

Mennesket er det eneste pattedyr der har denne mulighed. Hvis du har en hund, som du er ude og løbe en tur med. Så vil både du og hunden begynde at få en øget vejrtræknings frekvens, da cellerne i kroppen har brug for mere energi og derfor mere ilt. Hvis du prøver at sige til din hund, at nu skal den prøve og stoppe med at trække vejret så hurtigt, så vil den ikke kunne. Men du vil være i stand til dette, selvom dit autonome nervesystem signalere at du skal have en høj vejrtræknings frekvens, kan du vælge at stoppe med at trække vejret. Du kan også vælge at sætte vejrtræknings frekvensen ned og holde vejret mere og få en langsom og rolig vejrtrækning. Dette kan du styre og kontrollere med viljens kraft, ved at være bevidst om at åndedrættet har direkte adgang til dit autonome nervesystem. 

Tænk på en gang du var bange! Det kan være at du kørte i din bil og pludselig var der en der kørte ud foran dig eller du blev jagtet af en hund eller? Tænk på hvordan du havde det lige i det øjeblik – hvordan var din vejrtrækning? Var den hurtig eller langsom? Var den overfladisk (kun i toppen af brystkassen) eller var det dybt ned i maven og mellemgulvet? Trak du vejret gennem næsen eller munden?

Hvis du virkelig blev forskrækket, tænker jeg, at du oplevede at din vejrtrækning måske lige i øjeblikket stoppede, hvorefter vejrtrækningen ville være hurtigt og overfladisk, og med stor sandsynlighed gennem munden. Dette er et eksempel på en udefra og ind regulering fra dit autonome nervesystem. Der skete noget som fik dine sanser til at reagerer og sætte dit autonome nervesystem i sympatisk mode/tilstand. Du kom i en tilstand af kamp/flugt beredskab. Hvilket er det som hjernen og det autonome nervesystem skal, systemet gør det det skal. Udover at der frigives forskellige stoffer der sætte forskellige processer i gang, så regulerer det autonome nervesystem din vejrtrækning. Det var ikke noget du skulle tænke over, det sket bare. Dit autonome nervesystem skiftede til kamp/flugt beredskab på et ganske kort øjeblik, og din krop kom op i et andet gear, klar til handling. Når det sker er der behov for mere energi til cellerne, og det betyder bl.a. at der skal mere ilt til for at forsyne mitokondrierne i cellerne. Derfor ændres vores vejrtrækning.

Mens du læser denne artikel, formoder jeg, at du ikke bliver jagtet af hverken hunden, mennesker eller andet. Derfor vil du opleve at du er i parasympatiske eller hvile/regenerations tilstand. Så prøv og læg mærke til hvordan du har det lige nu – bemærk din vejrtrækning!

Åndedrættet har direkte adgang til dit autonome nervesystem

Lad os nu prøve at ændre vores autonome nervesystems tilstand, kun ved brug af åndedrættet. Så prøv nu med vilje at ændre din vejrtrækning så den kommer til at ligne den vejrtrækning, du oplevede da du var bange eller som du vil have hvis du løb efter bussen. Stop med at læse – sæt vejrtrækningsfrekvensen op, træk vejret primært gennem munden – og fortsæt med dette et par minutter.

Prøvede du at gøre det? Kunne du mærke at der skete en ændring i din tilstand? Blev du mere over vågen? Måske kunne du mærke en strøm af energi ud til dine muskler? Hvis du havde den oplevelse, så har du lige oplevet at påvirke dit autonome nervesystem med vilje, og lavede en ”indefra – ud” regulering. Du har lige gjort noget som intet andet væsen på jorden er i stand til. Du har ændret dit åndedræts mønster. Du har øget din blodglukose, lukket ned for blodcirkulationen i dit fordøjelsessystem og øget sensitiviteten i dine sanser – hørelse, syn og lugt.

Den gode nyhed er at du ikke behøver at hænge fast i kamp/flugt beredskabet. Du var der ikke i så lang tid og du vil opleve at din vejrtrækning hurtig bliver normal igen. Systemet falder til ro og svinger tilbage til parasympatisk tilstand. Samtidigt vil der hele tiden være en del af din bevidsthed (amygdala) der scanner omgivelserne, for om der skulle være behov for at sætte gang i en udefra ind regulering af systemet igen. Så når du ikke længere selv bevidst sender signaler til systemet, så svinger det tilbage og selv overtager kontrollen.

Prøv så det modsatte, tænk på en gang du var rolig og i balance. Hvor du sad og var optaget af en god bog, lytte til musik eller sad i gode venners lag og hyggede dig. Hvordan var din vejrtrækning her? Var den dyb og rolige, måske gennem næsen? Prøv og sid et par minutter og lav denne form for vejrtrækning. Læg mærke til hvad der sker i kroppen. Når vi gennem åndedrættet signaler til det autonome nervesystem at det skal gå i parasympatisk tilstand.

Dette lille simple eksperiment skulle gerne vise dig at der er en kommunikations kanal gennem dit åndedræt ind til det autonome nervesystem. At du gennem at bruge dit åndedræt bevidst kan påvirke din fysiske, følelsesmæssige og mentale tilstand. Vi kan faktisk ændre kemien i kroppen, blodcirkulationen, blodglukosen, hormoner, fordøjelse m.m.

Hvis du efter at have læste dette, har brug for hjælp til at træne dit åndedræt – så kontakt mig for en uforpligtende snak om hvordan du kan genoptræne dit åndedræt gennem en 28 dages bevidst åndedræts træning – du kan skrive gennem kontaktformen eller ringe på 31660043.

 

Dyb afspænding ved brug af åndedrættet

med Brian Christensen | Musik af: P C III "Heaven Be Here"

N

Inden du går igang!

Dette er en dyb afslapnings og afspændings åndedræts session. Du skal forsøge at trække vejret ind gennem næsen og ud gennem munden.

Du bliver prøsenteret for forskellige vejrtrækningsteknikker.

Prøv session flere gange for at lærer at brug dit åndedræt og følge anvisningen.

Rigtig god fornøjelse!

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.