4 Grunde til at Co2 er vigtig for din Sundhed

af nov 9, 2021Åndedræts træning, stresscoaching0 Kommentarer

4 grunde til at co2 er vigtig for din sundhed

4 Grunde til at Co2 er vigtig for din Sundhed

Co2 har de sidste mange år haft et dårligt ry. Det er skyld i klimaforandringer og Co2 udslippet skal bringes ned. Det er ikke cool at være Co2 det er meget bedre at være O2 (ilt).

Men når det kommer til os mennesker, så er der et meget tæt forhold mellem CO2 (carbondioxid) og 02 (ilt) – Og der er mange fordele ved at have et højt indhold af co2 i blodet!

Her komme 4 grunde til at co2 er vigtig for din sundhed, og det at have en stor tolerance over for Co2, er godt. Jeg vil også komme med nogle øvelser til hvordan du kan træne dig selv til at få en større tolerance over for C02. Læs mere senere i artiklen.

Så vil jeg påpege at jeg hverken er læge, forsker eller videnskabsmand – så derfor er forklaringerne i denne artikel skrevet ud fra en lægmands forståelse. Hvis du vil vide mere om de helt specifikke processer der finder sted i kroppen under udvekslingen af ilt og co2, så søg det på nettet.

Her er de 4 mest oplagte grunde til at have Co2 i blodet.

Der skal være Co2 (carbondioxid) til stede i dit blod, for at der kan ske en frigørelse af o2 (ilt).

Alle elsker ilt – vi ved at vi skal have ilt for at overleve. Her og nu, er ilt faktiske det vigtigste næringsstof vi skal have for at overleve. Vi kan leve dage uden vand og uger uden mad, men ilt skal vi ikke mangle i mange minutter før det bliver problematiske.

Det er vigtigt at forstå, at det der trigger os til at føle, at vi har brug for at trække vejret, ikke er fordi vi mangler ilt i blodet, men nogle kemoreceptorer i hjernen, der mærker at der sker en forøgelse af co2 i blodet.

Vi ved vi skal have ilt – derfor trækker vi vejret og mange trækker faktisk vejret for meget. Specielt hvis du trækker vejret gennem munden. “Mund-vejrtrækkere” får det meste af deres ilt ved at bruge munden, måske fordi næsen er stoppet, eller de har en følelse af, at de ikke får ilt nok gennem næsen. Det kan også bare være blevet en dårlig vane at trække vejret gennem munden.

Problemet er at de trækker en masse luft ind gennem munden, men at de ikke kan udnytte alt den ilt, som de trækker ind gennem munden.

Hvis du har et lavt indhold af Co2 i dit blod, så kan du ikke udnytte den ilt der er i blodet. Hvis du kobler dig selv til et pulsoximeter (et lille apparat der måler ilt i blodet) vil du se, at du næsten uanset hvor meget og hurtigt du trækker vejret gennem munden, vil dit blod være et sted mellem 96-100% mættet med ilt. Blodet flyder og det er fyldt med masser af ilt og det er fantastisk. Men med et lavt indhold af co2 i dit blod vil hæmoglobin ikke frigive ilten (o2) til dine celler. Så du kan bringe dig selv i en situation hvor du trækker alt for meget ilt ind i dit system.

SE Her – Hvordan tester du din C02 Tolerance

Det har den uheldige virkning, selv om du har masser af ilt til stede i blodet, er du med til at frarøve forskellige områder af din krop for ilt. Du er faktisk i gang med en ”langsom kvælning” af dine organer og din hjerne, da din krop ikke er i stand til at frigive ilten til cellerne, den er bundet til hæmoglobinet, så længe der ikke er nok C02 til stede.

Alt dette sker grundet det der kaldes Bohr effekten. Bohr effekten blev opdaget af den danske videnskabs mand Christian Bohr i 1904. Bohr opdagede at Hæmoglobinet ikke let ville frigive ilten til cellerne, så længe PH-niveauet i blodet, var for højt. Først når niveauet var normaliseret skete denne overførsel let og uden problemer. Et forhøjet PH Niveau, kommer bla. fordi co2 niveauet er lavt.

Når du har et lavt C02 niveau i blodet bliver det vanskeligere for din krop at udføre denne Bohr-effekt og der vil derfor mangle ilt i nogle områder af kroppen.

Co2 er nødvendigt for at den rette mængde af ilt kan frigives til dit væv.

 

 C02 – carbondioxid er en vasodialator

At Co2 er en vasodialotor er også fantastisk. Når Co2 er en vasodialator betyder det, at det får kroppens blodkar til at dilaterer, det vil sige at blodkarrenes glatte muskulatur slapper af og karrene udvider sig, især i de store vener, store arterier og de mindre arterioler.

Så når du har store mængder af Co2 til stede så vil dine blodkar udvide sig og du vil have en bedre udnyttelse af ilten i dit blod, samtidig med at du skaber en bedre cirkulation. Omvendt så vil lave niveauer af Co2 i dit blod medfører vasokontraktion, dvs dine blodkar vil trække sig sammen. Bla. Vil blodkarrene i din hjerne trækker sig sammen og derfor vil du have dårligere iltning af din hjerne, hvis du har lave niveauer af co2. Så den gode nyhed er, når du har sunde niveauer af co2 i dit blod, vil du have den rette mængde blod til alle de områder i kroppen og samtidig vil ilten kunne frigives til vævet og cellerne i området.

Der er undersøgelser der viser at folk der primært trækker vejret gennem munden, og derfor kronisk vil have et for lavt Co2 niveau i blodet, har vasokontatkioner i blodkarrene i hjernen – det medfører dårlige evne til at tænke, koncentrer sig og fokusere – og det vil være en kronisk tilstand – så hvis du er en person der primært trækker vejret gennem munden – så stop med det og begynd at træk vejret gennem næsen. Det vil jeg fortælle noget mere om i en anden artikel.

 

Co2 øger din modstandskraft overfor stress!

Den 3 grund til at co2 er fantastisk er, at den kan være med til at øge din modstandskraft over for stress. Stress som er en folkesygdom og som kan have vidtrækkende konsekvenser for den det rammer.

En af årsagerne til at Co2 har denne effekt skal findes i årsagerne til at vi ikke kan lide at have for store niveauer af Co2 i vores blod. Det er et kendt fænomen, at hvis vi indånder for meget Co2, så kan det udløse angst, bekymring og panik. Så for meget Co2, altså mere end du er vant til kan udløse angst og panik.

Den gode nyhed er at du kan træne dig selv op til at kunne tolerere en større mængde co2 i dit blod, hvilket betyder at du træner dig selv op til at have en større tolerance for co2 i dit blod.

Husk at de flest primært trækker vejret gennem munden og der finder en over-vejrtrækning sted. Det medfører en kronisk lav tolerance for CO2. Det er selvfølgelig ikke noget som vi bemærker, når vi sænker vores tolerance for Co2, det er bare sket over tid. Men det viser sig at mennesker, der begynder at træne sig selv i at have en højere tolerance overfor Co2, også får en højere tolerance over for stress.

Så jo mere Co2 du kan tolerere jo mere stress og angst kan du tolerere. Samtidigt vil du føle dig mindre ængstelig eller angst, når du har perioder med stress. Så det er en fantastisk måde at arbejde med stress på, ved at øge din tolerance overfor Co2.

Øget fysisk udholdenhed

Når du har en høj tolerance for Co2 skal der mere til før du bliver forpustet. Det medfører nemlig at du vil trække vejret langsommere og når det sker, vil dit hjerte slå langsommere. Du vil få en laver hvilepuls og dine binyre vil ikke pumpe adrenalin ud hele tiden. Du vil ikke være forpustet, når du når til første sal, hvor du normalt vil begynde at pruste og stønne.

En øget tolerance overfor co2 vil forbedre en lang række aspekter at din fysiologi. Så Co2, er ikke bare et affaldsprodukt, og det er ikke din fjende, der vil skabe klimaforandringer, i dit indre, men Co2 er faktisk din allerbedste ven og hjælper når du lærer den at kende.

Du kan se på det på denne måde; hvis du ikke invitere CO2 med så vil o2 ikke fungerer ordentligt. De to er forbundet og afhængige af hinanden.

Så vi er nødt til at have ilt 02 for at overleve, men hvis ikke vi har Co2 (Carbondioxid) til stede, så virker processen i kroppen ikke rigtig. Så invitere Co2 inden for, for at få din fysiolog til at fungerer optimalt.

kom i gang med at træne din Co2 tolerance!

Som det allerførste og nemmeste – så læg mærke til hvordan du trækker vejret lige nu. Du skal starte med at trække vejret gennem næsen og kun næsen. Du har ikke behov for at trække vejret gennem munden, medmindre du er ude i en ekstrem udfordrende kardiovaskulær situation, hvor du har pulsen højt oppe og presser dig selv.

Når du begynder at trække vejret gennem din næse, som har mange andre gode ting med sig – (der kommer snart en artikel om næse-åndedrættet) så sætter du automatisk din vejrtrækningsfrekvens ned, for du kan ikke trækker vejret lige så hurtigt gennem næsen, som gennem munden. Når din vejrtrækning frekvens kommer ned, så øger du helt automatisk niveauet af Co2 i dit blod.

Jamen siger du måske; jeg har problemer med mine bihuler, min næse er stoppet og det er svært for mig at trække vejret gennem den; men prøv nu så godt du kan.  Det er faktisk sådan, at hvis du i lang tid ikke har brugt din næse til din vejrtrækning, så glemmer den, at være en næse! Den bliver bare dårligere til at trække vejret igennem og det skal den langsomt trænes op til igen. I starten kan det kræve vedvarenhed og øvelse. Hvis du begynder at bruge din næse, vil du opleve at det efterhånden bliver en nemmere måde for dig at få luft ned i dine lunger på (mund-vejrtrækker vs næse vejrtrækker)

 

Øvelse til at træne din co2 tolerance

Find et sted du kan sidde eller ligge uforstyrret. Lige før du skal sove, er et godt tidspunkt. Da denne øvelse aktiverer den parasympatiske del af det autonome nervesystem – og søvn kan være det der kommer ud af det.

Læg mærke til hvordan du trækker vejret – sørg for at få din vejrtrækning godt ned i maven. Det handler ikke om bare at puste maven op, men at lave en god dyb og rolig vejrtrækning, hvor du aktiverer din mellemgulvsmuskel.

Når du er klar så start – ”klik-tracket” – som du finder her på siden. Hvert klik er et sekund. Tracket vare ca. 16 minutter.

Nu skal du så i gang med træningen. Start med at lave en indånding på 4 sekunder og en udånding på 4 sekunder og så en pause på 4 sekunder. Det skrives sådan 4,4,4,0. Træk vejret på denne måde det næste minut eller to og mærk hvordan det føles. Hvis du er ok med det, og ikke føler at du får trang til at trække vejret igen, før din pause på 4 sekunder er sluttet, så kan du øge med 1 sekund. Det vil så være 5,5,5,0. Hvis du igen efter 1-2 minutter er ok med denne kadence, så kan du lægge et sekund mere på.

Det er vigtigt at du sikrer dig, at du ikke får små trækninger i maven og mellemgulvet, eller lyst til at synke eller andet når du ligger i pauserne. Hvis du gør det, så bliv ved med at holde den valgte kadence.

Du kan selv mærke efter og lægge tid på, indtil du mærker at du er ved ”the sweet spot”. Med vedvarende træning kan det være helt oppe på 10-12 sekunder.

Når du har trænet et stykke tid, er det ikke sikkert at du behøver at starte ved 4, men kan starte højere oppe. Hvis du ved at du nok ender på 10 eller 12 – så kan du starte på 7 eller 8 sekunder.

Co2 er godt for dig og er ikke bare et giftigt affaldsstof Co2 er din allerbedste ven, som du måske bare skal lære lidt bedre at kende.

Næsen er til at trække vejret med. Munden er til at tale og spise gennem!

Glem ikke at abonnere på mit nyhedsbrev – hvis du vil have mere viden om åndedrættet og din sundhed.

Tak fordi du så eller læste med – gå ud i verden træk vejret og vær venlig overfor dem du møder på din vej.

 

 

Clik-track til co2 tolerance træning

med Brian Christensen

Clik-track til co2 tolerance træning uden musik

med Brian Christensen

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.