Hvad sker der i kroppen når du ikke får søvn nok?

af jun 20, 2021Funktionel Medicin

Hvad sker der i kroppen når du ikke får søvn nok?

Hvad sker der i kroppen når du ikke får søvn nok?

Hvad sker der i kroppen når du ikke får søvn nok? – hvis du ved det så stop med at læse – hvis ikke, så læs videre og få indblik i konsekvenserne.

Hvornår har du sidste gang sprunget det meste af din nattesøvn over, med henblik på at læse til eksamen, forberede en præsentation på jobbet eller bare for at have en fest i byen? Hvis ikke, er det rigtig fint. For når du berøver din krop for søvn, kan det føre til nogle meget alvorlige – og overraskende – sundhedsmæssige konsekvenser.

“En neurologisk Cyklus af Degeneration”

Hyppig søvnmangel eller afbrudt nattesøvn vil på kort sigt påvirke dit humør, din hukommelse og evnen til at fokusere. Det kan også føre til kortvarig eufori, hvilket bevirker at du føler dig motiveret og glad. Når du komme i søvn underskud, vil områderne i hjernen hvor de rationelle beslutningsprocesser sker, stort set lukke ned. Det betyder, at du kan være i en ustabil mental tilstand, der kan påvirke dig til at tage risici, du normalt ikke ville1

Da din hjerne har evnen til at tilpasse sig; kendt som “neural plasticitet”, betyder det, at hvis du er i søvn underskud længe nok, kan der ske permanente ændringer i din hjerne.

Undersøgelser viser at blot et 29 timer søvnunderskud, har den samme effekt på dit immunsystem som fysisk stress eller sygdom2, hvilket er grunden til du kan føle dig syg efter en nat med for lidt søvn.

At kunne sove godt er en af hjørnestenene i optimal sundhed. Hvis du ignorere dine dårlige søvnvaner, vil du med tiden skulle betale en pris. Din døgnrytme (eller søvn-vågne cyklus) “styrer” rytmerne af biologisk aktivitet på celleniveau.  Derfor vil en forstyrrelser i din søvn skabe en kaskade af reaktioner gennem hele din krop. Udover at svække dit immunforsvar, kan afbrudt eller forringet søvn også medføre følgende:

Forøger din risiko for hjertesygdomme og give forhøjet blodtrykSkade din hjerne ved at standse produktionen af nye neuroner. Søvnmangel kan øge niveauet af corticosteron (et stress hormon), hvilket resulterer i færre nye hjerneceller bliver skabt i din hippocampus
Forværre eller gøre dig mere modtagelig for mavesårBidrage til en præ-diabetisk tilstand, så du føler dig sulten, selvom du allerede har spist, det kan medføre en vægt forøgning.
Forøge din risiko for kræftBidrage til tidlig ældning ved at gribe ind i din væksthormon produktion, som normalt frigives af din hypofyse under dyb søvn (og under visse former for motion, såsom høj intensitet interval træning )

 

Endvidere kan mangel på søvn forværrer kroniske sygdomme som:

ParkinsonsAlzheimers
Lidelser i mavetarmsystemetNyresygdom
Multipel sklerose (MS)Adfærdsproblemer hos børn

Korrekt Søvn kan give dig et Self-Tillids Boost

Søvnmangel kan forårsage ændringer i din hjerne aktivitet svarende til dem, der opleves af mennesker med psykiatriske lidelser3, her tænkes specielt på de tilstande der er forbundet med angst og bipolar depression. Men vidste du, at får du den rigtige mængde søvn kan det stryke din personlighed og gøre dig mere positivt?

Undersøgelser viser at 7-8 timers søvn, om natten er forbundet med positive personligheds egenskaber, såsom optimisme og øget selvværd, mens mennesker med søvnløshed eller med søvn i mindre end 6 timer (eller længere end 9 timer) om natten.4 Det vil derfor være MEGET uhensigtsmæssigt, i længere tid at sove mindre end 6 timer, da det vil føre til dårligt helbred og radikalt øge din risiko for diabetes5

Som en ekstra bonus, viser ny forskning, at hvis du “sover på det”, er du bedre i stand til at løse vanskelige problemer6. Det gør dig i stand til at træffe bedre beslutninger og tage bedre og mere velovervejede valg, hvis du har en vigtig eksamen eller et arbejde dilemma. Så har du noget du skal stå ansigt til ansigt med om morgenen, er løsningen ikke at sidde oppe hele natten og tænke over det, men snarere at få en god nats søvn!

Vidste du at Meditation kan forbedre din søvn

Hvordan ved du, om du får ordentlig søvn?

Hvis du føler dig veludhvilet om morgenen, er det et godt tegn, og viser at dine søvnvaner er fine. Hvis ikke, kan du prøve at undersøge dit søvnmønster nærmere.

Du kan få en faglig vurdering fra din læge og eller fra et søvnlaboratorium. Her kan du få en omfattende diagnose, hvis du tror du kan have søvnapnø eller anden søvnforstyrrelse. Du kan også overveje Zeo, et nyttigt nyt værktøj, der er tilgængelig på Amazon.com for under 100 dollars.

Zeo er et ”søvnlaboratorium”, som du bruger på dig selv hver aften. Det vil ikke kun fortælle dig, hvor længe du sover, men også når du er vågen og hvor lang tid du er vågen i løbet af natten. Det giver informationer om længden og tidspunkter af din REM-, let- og dyb- søvn. Herefter får du et resumé med en søvn score. Den kan så fortælle dig, hvor godt du sover om natten. Du kan derefter bruge oplysningerne til at hjælpe med at finjustere dit søvn program og overvåge effektiviteten af ​​eventuelle indgreb.

Er du “Grounded” mens du sover

Du er et elektrisk væsen – din krop producerer regelmæssigt positive ladninger, der hvis de er i overvægt, kan oxidere og skade dig. Ny forskning viser, at dit biologiske ur bruger elektrisk aktivitet, med henblik på at hjælpe med at holde din indre døgnrytme i orden.7

Jordens overflade er ligeledes elektrisk ledende, den opretholder en negativ ladning med en fri elektronstrøm der konstant genopfyldes gennem det globale atmosfæriske elektriske kredsløb.

Der er en meget ny forskning som viser, at denne forbindelse til jordens overflade spiller en afgørende rolle i forebyggelse af sygdomme og viser et væld af fordele ved en forbedret søvn i forbindelse med smertelindring. For at sige det enkelt, tanken er at tilstrømningen af ​​frie elektroner fra Jordens overflade vil bidrage til at neutralisere frie radikaler og reducerer både akut og kronisk inflammation, der er roden til mange sundhedsmæssige problemer og en accelereret ældning.

Historisk set har vi mennesker været tæt forbundet med jorden. Vi har levet tæt på jorden, klædt i læder, eller andet naturligt stof. I dag er denne vitale forbindelse i mange tilfælde blevet afbrudt, grundet vores moderne livsstil – påklædning, beboelse m.v.

Som skrevet i tidsskriftet af alternativ og komplementær medicin : 8

“Det er velkendt, men ikke almindeligt kendt, at jordens overflade har en grænseløs og kontinuerligt fornyet udbud af frie eller mobile elektroner som følge af det globale atmosfærisk elektron kredsløb. Iført sko med isolerende såler og at sove i senge der er isoleret fra det elektriske jordplan, har de fleste mennesker afbrudt sig selv fra jordens elektriske rytmer og frie elektroner.

… En tidligere undersøgelse har vist, at hvis den menneskelige krop forbindes til jorden under søvn (jordforbindelse) normaliseres den daglige cortisol rytme og forbedrer søvnen. En række andre fordele er også blev rapporteret: herunder reduktioner i smerte og inflammation. Nyere undersøgelser har bekræftet disse tidligere resultater og dokumenteret praktisk talt øjeblikkelige fysiologiske og kliniske effekter af ”grounding” eller “jording af kroppen”. “

De fleste af jer der læser dette er formentlig ikke med på idéen om at bytte sengen ud med et dyreskind på jorden, så den anden mulighed er at bruge en ”grounding” eller Jordings pad, som giver dig mulighed for at få fordelene af Jordens elektroner, selv Hvis du er indendørs.

Tips til at forbedre kvaliteten af ​​din søvn

Der er mange faktorer, der kan påvirke din søvn, men en, som mange undlader at overveje, er brugen af lysende teknologi, såsom dit TV, iPad og computer , før du går i seng. Disse udsender en type lys, der hæmmer din melatonin produktionen, hvilket igen vil hæmme din evne til at falde i søvn, samt øge din kræftrisiko (melatonin hjælper til at undertrykke skadelige frie radikaler i kroppen og bremser produktionen af østrogen, som kan aktivere kræft). Ideelt set skal du helt slukke alle sådanne lysemitterende gadgets mindst en time før din sengetid.

Dernæst kan du lave nogle justeringer af dit sove område. Jeg foreslår, at du læser disse 33 sunde søvn retningslinjer for alle detaljerne, men kan starte med følgende:

  1. Dæk dine vinduer med sorte rullegardiner for at sikre fuldstændig mørke. Selv den mindste smule lys i rummet kan forstyrre din pinealkirtles produktion af melatonin. Melatonin er forløberen for serotonin, og denne forstyrrelse kan medføre en forstyrrelse af din søvn cyklus.

Så tæt din soveværelse dør, for at slippe af med nat-lys. Afstå fra at tænde noget lys i løbet af natten, selv når du rejser dig for at gå på toilettet. Hvis du skal bruge lys, skal du installere såkaldte “Natlys” pærer i dit soveværelse og badeværelse. Disse udsender et gulligt lys, der ikke vil hæmme melatonin produktion.

  1. Hold temperaturen i dit soveværelse på eller under 21 grader . Mange mennesker holder deres hjem og især deres soveværelser for varmt. Undersøgelser viser, at den optimale rum temperatur for søvn er koldt mellem 15,5 til 20 C. Er dit soveværelse køligere eller varmere kan det føre til urolig søvn.
  2. Kontroller dit soveværelse for elektromagnetiske felter (EMF). Disse kan også forstyrre pinealkirtlens produktion af melatonin og serotonin, og kan have andre negative effekter. For at gøre dette, skal du bruge et gauss meter. Du kan finde forskellige modeller online, startende omkring $ 50 til $ 200.
  3. Flyt vækkeure og andre elektriske enheder væk fra dit hoved . Hvis disse enheder skal bruges, holde dem så langt væk fra din seng som muligt, helst mindst 1 meter.

 

Artiklen er frit oversat fra følgende artikel på Dr. Mercolas website: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/10/25/sleep-deprivation.aspx?e_cid=20121025_DNL_art_2#_edn1

1 J Neurosci. 2011 Mar 23;31(12):4466-74.

2 SLEEP 2012;35(7):933-940

3 Sleep. 2008 February 1; 31(2): 177–184.

Int J Behav Med. 2012 Oct 4.

Diabetes Care. 2006 Mar;29(3):657-61.

Mem Cognit. 2012 Oct 6.

Curr Biol. 2012 Aug 28.

Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2007 Nov;13(9):955-67

 

 

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.