Hvordan tester du din CO2 tolerance?

af dec 5, 2021Åndedræts træning, stresscoaching0 Kommentarer

Hvordan tester du din CO2 tolerance

 Hvordan tester du din CO2 tolerance?

 

Hvordan tester du din CO2 tolerance? har du måske spurgt dig selv, hvis du har læst artiklen ”4 grunde til at CO2 er vigtig for din sundhed”. Så ved du at der er mange gode sundhedsmæssige fordelen, både fysisk og psykisk, ved at have en forholdsvis høj tolerance overfor CO2 i blodet. 

Men Hvordan tester du din CO2-tolerance? Derfor er her er en beskrivelse af hvordan, du kan teste din Co2 tolerance. Her er en beskrivelse af hvordan du udfører Co2-tolerancetesten, og der kommer par øvelser mere til at optræne din Co2 tolerance.

Co2-tolerancetesten kan du gentage med 1-2 ugers mellemrum, for at se dine forbedringer. Det er vigtigt før du begynder testen, at du er komfortabel og afslappet.

 

Co2-tolerancetesten

 

Tag fire fulde, men kontrollerede og rolige vejrtrækninger på 3,0,3,0 (dette skal gennemføres næse-til-næse). Husk 3,0,3,0 betyder – en indånding på 3 sekunder – ingen pause – en udånding på 3 sekunder, ingen pause og så forfra.

På toppen af ​​den 4. indånding (fyld dine lunger så meget som muligt), starter du en timer eller et stopur.

Ånd derefter ud så langsomt og kontrolleret, som muligt fra din næse.

Stræk udåndingen ud så længe som muligt. Det kan hjælpe at lukke øjnene, så du kan holde fokus på at være så afslappet som muligt.

Stop timeren, når du ikke har mere luft, eller når du føler behov, for at tage en indånding, eller hvis du synker eller stopper i din udånding.

 

Hvordan tolkes resultatet?

 

Når du er færdig og har timet længden af din udånding er du klar til at se hvad dit resultat viser om din CO2 tolerance.

>80 sekunder: Elite

Du har en avanceret lungetilpasning, fremragende vejrtrækningskontrol og hermed også en fremragende stresskontrol

60-80 sekunder: Avanceret

Du har et sundt lungesystem, rimelig vejrtrækningskontrol og en relativt rimelig stresskontrol.

40-60 sekunder: Mellem

Du vil generelt hurtigt kunne forbedre dig generelt, ved at fokus på at udfører CO2-tolerancetræning.

20-40 sekunder: Gennemsnit

Du har en moderat til høj stress/angsttilstand. Din vejrtrækningsmekanik/teknik har brug for forbedring. Ved at begynde at træne din vejrtrækning vil du kunne opnå bedre stress og angst kontrol og få et bedre fysisk velvære.

<20 sekunder: Dårlig

Du kan tit være udfordret af en meget høj angst- og stressfølsomhed. Du har mekanisk begrænsning i din vejrtrækning og en utilstrækkelig lungekapacitet. Du vil kunne få meget ud af at begynde at træne din vejrtrækning og oparbejde en bedre CO2 tolerance.

 

Sådan forbedrer du din CO2-tolerance

I indlægget om CO2 kom jeg med én øvelse til at forbedre din Co2 tolerance; klik på linket for at komme til øvelsen. Her kommer der er par øvelser mere. To af dem er specielt til dig der træner fysisk og har behov for at rykke dig, inden for dette område.

Vi skal forstå, at der er to hovedveje til at forbedre vores tolerance. En Passiv vej og en aktiv vej. De passive øvelser udføres mens du sidder eller ligger ned. De aktive øvelser udføres mens du træner eller udøver din sport eller aktivitet.

Passiv

Sæt dig ned i et kontrolleret, roligt område. Sørg for, at du har det godt.

Øvelse 1

Åndedrætstælling

Lav øvelsen i 10-15 minutter ad gangen. Se øvelsen beskrevet i detaljer i artiklen ”Hvorfor er co2 så vigtig for din sundhed?”

Øvelse 2

Box Åndedrættet 4,4,4,4

Mens du udfører øvelsen så sørg for at slappe af omkring munden og næsen, omkring panden og øjnene og sørg for at dine skuldre er afslappede. Både ind- og udånding foregår gennem næsen.

Luk dine øjne. Træk vejret ind gennem din næse, mens du langsomt tæller til fire.

Hold vejret, mens du tæller langsomt til fire. Ånd ud langsomt i 4 sekunder. Hold vejret, mens du langsomt tæller til fire. Gentag de 4 trin i minimum 4 minutter. Bemærk, at denne praksis kan udføres flere gange i løbet af dagen.

 

Aktiv

Disse øvelser udføres under fysisk træning. Det betyder at du laver dem mens du løber, cykler eller går.

Øvelse 1

Næse-til-næse

Åndedrætskontrol via næsen under træning. Dette tilskynder kroppen til at vænne kroppen til kuldioxiden og dermed øge mængden af ​​CO2 i kroppen. Jo mere du gør det, vil du opleve, at du vil kunne yde mere og dit tempo vil stige.

Det du gør, er at udføre det mest af din træning med lukket mund. Så du prøver at begrænse din vejrtrækning gennem munden, til kun at være når du virkelig er presset.

Øvelse 2

Hold vejret

Hold vejret i 5-15 sekunder, mens du laver en maksimal fysisk indsats. Når du er færdig, fuldføre du 9,7 og 5 vejrtrækning. Ni vejrtrækninger mund-til-mund, syv vejrtrækninger næse-til-mund og derefter fem næse-til-næse vejrtrækninger. Herefter fortsætter du dine vejrtrækninger, som næse vejrtrækninger, indtil du starter en ny runde co2 øvelser igen.

Dette er en avanceret teknik; hvis du har nogen bekymringer, skal du tale med en læge, før du forsøger dette.

Hvis du efter at have læste dette, har brug for hjælp til at træne dit åndedræt – så kontakt mig for en uforpligtende snak om hvordan du kan genoptræne dit åndedræt gennem en 28 dages bevidst åndedræts træning – du kan skrive gennem kontaktformen eller ringe på 31660043.

 

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.