Åndedrættets betydning i meditation & mindfulness

af okt 25, 2019Mindfulness

Åndedrættets betydning i meditation & mindfulness
Åndedrættets betydning i meditation & mindfulness

Åndedrættets betydning i meditation & mindfulness

af | okt 25, 2019

Åndedrættets betydning i meditation & mindfulness, er indenfor næsten alle meditative traditioner beskrevet, som et meget centralt element.

Her får du nogle af grundene til at åndedrættet er af så stor betydning i meditation & mindfulness.

7 ting du skal vide om mindfulness

Åndedrættet tages for givet

Åndedrættet er noget vi normalt bare tager for givet. Noget vi ikke skænker megen opmærksomhed, selvom det er et faktum, at vi ikke kan leve uden. Du kan overleve i ugevis, uden at spise, og uden vand i dage, men du kan ikke leve, uden den næring der findes i luften, i mere end et par minutter! Åndedrættet er i sin essens livet.

Giv åndedrættet opmærksomhed

Åndedrættet behøver ikke, at have vores opmærksomhed for, at det gør, det det skal. Åndedrættet trækker sig selv, så at sige. Hvis vi skulle huske på at trække vejeret, havde vi glemt det for længe siden. Så det at blive opmærksom og fokuseret på vores vejrtrækning, kan være en god modgift til den naturlige tendens vi har, til at tro at vi er nødt til at være i kontrol hele tiden. At være opmærksom på vores vejrtrækning kan være med til at minde os om at kernen i vores væsen, er noget der bare sker. Noget som ikke er afhængigt af hvem vi er, eller hvad vi ønsker at opnå.

Det bevægelige mål

Vores vejrtrækning giver os et naturligt og blidt bevægeligt mål, som vi kan fokusere på i vores meditation; Åndedrættet forankrer dig i dette øjeblik. Du kan ikke trække vejeret på forhånd, og du kan heller ikke trække vejret for 5 minutter siden. Du kan kun tage en vejrtrækning lige nu i dette øjeblik.

Åndedrættet dit indre barometer

Åndedrættet kan tjene som et meget fint måleredskab for, hvordan du har det lige nu. Når du begynder at mærke, hvordan dit ånddræt er lige nu; om det er kort, langt, dybt, hårdt eller blødt, så kan du starte en proces, hvor du bliver bevidst om dit eget indre barometertryk, om hvordan dit indre vejr er. Så kan du begynde at tage vare på dig selv og handle på en mere hensigtsmæssig måde.

Åndedrættet et anker for din opmærksomhed

Til slut så tjener åndedrættet som et anker for din opmærksomhed, så du kan blive bevidst om, hvornår dit sind vandrer afsted, når det keder sig, er utålmodigt, eller når du er ked af det eller frygtsom.

Selv under de korteste meditationer på åndedrættet, kan du blive opmærksom på, hvordan du har det lige nu.  Det at vende din opmærksomhed tilbage til åndedrættet, kan være en måde at modstå det behov, vi har for at fikse ting med det samme.

At vende tilbage til åndedrættet åbner en anden mulighed, nemlig det at tillade livet at leve sit eget liv i en periode. På denne måde giver vi plads til den visdom, som kan komme ud af ikke at skulle haste afsted for at ordne tingene i en fart.

Træn din opmærksomhed

Nu ved du lidt mere om åndedrættets betydning i meditation & mindfulness. Hvis du vil begynde at træne din opmærksomhed på kroppen og åndedrættet så kan du finde nogle guidede meditationer her, eller læs om hvordan du på bare 3 minutter kan skabe et åndehul og lukke stress ud af dit system.

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.