Hvad kan årsagen til angst være?

af nov 24, 2019Funktionel Medicin

Hvad kan årsagen til angst være?
HPA-Aksen

Stress oplevelsen


I forbindelse med HPA aksen er der fire primære trigger, som kan aktiver den. Den første er vores egen opfattelse af stress. Det er vigtigt at forstå, at den eneste form for stress, der har en skadelig indvirkning på vores helbred, er den stress vi opfatter som skadelig eller dårlig for os. Så det der skaber skadelig stress hos en person er ikke den samme type stress, der skaber det hos en anden person. Det er vores baggrund, overbevisninger og værdier der ligge til grund for hvad vi opfatter som ”negativ” stress, og hvad vi opfatter som ”positiv” stress.

Der er nogle faktorer vi kan bruge til at bestemme om det vi oplever opfattes som stressfyldt. Hvis det er noget nyt. Noget vi aldrig har prøvet eller oplevet før, vil der være en tendens til at det blive opfattet stressfyldt, kontra oplevelser som vi kender fra før – forudsigeligheden af en oplevelse. Jo mere uforudsigelig des mere stressfyldt opfattes situationen. Inden for området Metasundhed har man et begreb der kaldes en UDIN. Et begreb der beskriver hvad der skal til for at der kan opstå et traume, der kan være den udløsende faktor i forbindelse med sygdomme og ubalancer. UDIN er en forkortelse af; U – uventet, D – dramatisk, I – isoleret (man er alene i oplevelsen), N – Ingen strategi (non-strategy).  Er disse tilstande til stede, i en oplevelse vil det starte en stress reaktion, altså HPA aksen. Du kan få mere information om UDIN og Stress Faserne her

Inflammatoriske tilstande


Den næste trigger er inflammationer. Dette er en ren fysiologisk tilstand der finder sted i kroppen, så selv om du ikke har nogen stressfyldte oplevelser udefra. Så vil denne inflammatoriske tilstand, som evt. stammer fra dit tarmsystem, virke som en stress påvirkning på din krop og herved vil den aktiver HPA-aksen. Det samme gør sig gældende hvis du har et dysreguleret blodsukker, eller hvis der er en påvirkning af døgnrytmen.

Døgnrytmen


Påvirkningen af døgnrytmen, betyder at vi er udsat for stor påvirkning fra elektriske lyskilde. Mennesket er som de fleste andre dyr skabt til at leve i en 24 timers lys-mørke cyklus og det er kun inden for de sidste 150 år, at vi er begyndt at leve mere og mere i en verden fyldt med kunstigt lys, der rykke ved denne urgamle døgnrytme. At vi udsætte for det har store påvirkninger på vores søvn og dermed vort helbred.

En funktionel mediciner vil kunne lave test for at se om HPA-aksen er uden af balance og er på overarbejde. Det kan være gennem en DUTCH test, forkortelse af ”Dried urine total comprehensive hormone test”. Altså en hormon test der vil vise mængden af fri kortisol i systemet og hermed give et billede af hvordan HPA aksen fungerer.

Skulle du ikke have adgang til en sådan test, kan du selv være opmærksom på de fire trigger; opfattet stress, inflammationer, blodsukkeret og døgnrytmen.

Du kan håndter den opfattede stress ved at bruge tid på stress reducerende aktiviteter. Det kan være ikke at tilbringe tid med mennesker du ved har en evne til at stress dig. Du kan begynde at dyrke Yoga, mindfulness meditationer, Tai-chi, eller andet, som du ved virker afstressende på dig.

I forbindelse med døgnrytmen, kan du være opmærksom på at regulere den måde du udsætter dig selv for lys på. Ikke at sove med tv’et eller tablet tændt eller i nærheden af dig. Og at sørger for at komme ud i det naturlige dagslys hver dag.

Du kan selv hjælpe din krop ved at spise en anti inflammatorisk diæt. Det betyder at spise så meget naturligt, ikke fabriksfremstillet fødevare, med for meget raffineret sukker i. I det hele taget gøre ting som vil regulere dit blodsukker naturligt.

Hvordan kan mangel på visse næringsstoffer have indflydelse på angst?


Noget vi måske ikke er klar over er, at der er mange næringsstoffer, som har en direkte indvirkning på hvordan vores mentale tilstand er: B12, Folat, Zink, Kobber, EPA og DHA, D vitamin, Cholin, B6 og Riboflavin, for bare at nævne nogle af dem. En del af disse har vist sig specielt at være i underskud hos mennesker der lever vegetarisk eller vegansk i forhold til mennesker der spiser kød. Så hvis man lever af en plantebaseret kost, er det vigtig at være ekstra opmærksom på om man får nok af disse næringsstoffer, da de kan have stor indflydelse på vores mentale tilstand. At have de rigtige næringsstoffer til stede i kroppen, kan også være et af svarene på spørgsmålet; hvad kan årsagen til angst være?

Så har du adgang til en Funktionel mediciner vil det være muligt at få tage de blodprøver etc. der vil vise om du har nok at disse stoffer i din krop. Hvis ikke er der nogle få guidelines du kan bruge. Som der blev nævnt før, hvis du lever plantebaseret er du allerede i en risiko for at mangle de førnævnte stoffer; D-vitamin, B12, B6, Folat, Zink, Kobber, DHA, EPA, Riboflavin og Cholin. Alle disse stoffer spiller en vigtig rolle i den fysiologiske proces der kaldes Methylering.

Methylering


Hvad er så; Methylering. Det hjælper med at producere energi at tænde og slukke for gener, det regulere hormoner, producere neurotransmittere og enzymer, producerer myelin til nerver/hjerne og medvirker ved afgiftning af toxiner. Faktisk en lang række grundlæggende ting for et godt helbred.

Hvis methyleringscyklussen ikke virker, så er der fejl funktioner i immunsystemet, og vores evne til at helbrede og reparere os selv bliver reduceret. Herved kommer man i risiko for en række ubehagelige sygdomme som osteoporose, diabetes, livmoderhalscancer, tyktarmscancer, lungecancer, depression, adfærdsproblemer hos børn, demens, hjerte-karsygdomme. Dårlig methylering er ligeledes ofte en væsentlig årsag i forbindelse med træthed.

Metahylering og angst kan have en tæt sammenhæng, da denne proces er med til at regulerer hormonsystemet og produktionen af neurotransmitter. Når disse processer er i ubalance er det en kilde til humørsvingninger og andre kognitive og mentale problematikker.

En måde at forebygge denne ubalance kan være at begynde at spise skaldyr, økologisk kød og andre fødevare, som er spækket med de før omtalte stoffer. Andre eksempler kan være ikke stivelsesholdige grøntsager, nødder, frø, frugt og tang

Husk kroppen!

 

De tre områder; Tarmsystemet, HPA-aksen og mangel på næringsstoffer, er nogle af de områder, man kan kigge nærmere på hvis man gerne vil finde de grundlæggende årsager til angst, bekymring og depressioner og andre mentale problematikker.

Vores krop vil altid være et godt sted at begynde rejsen, hvis man har oplevet at de mentale problematikker der er i ens liv, ikke har ville rykke sige særlig meget, til trods for at man har prøvet at angribe dem fra en psykologisk vinkel. For at prøve at løse nogle af de traumer der kunne ligge til grund for ubalancen.

Jeg har hørt denne historie fortalt af en Amerikansk psykiater, der i dag arbejder ud fra den Funktionelle medicins principper. Han havde en patient, en ung mand, der var iværksætter. Han havde massive problemer med social og relationel angst. Angst og fobier der havde så meget fat i ham, at han ikke længere kunne leve et fornuftigt liv. Han isolerede sig, kunne ikke arbejde, ikke opretholde relationer ect. Han havde ham i et langt behandlingsforløb, hvor de arbejdede med psykofarmaka, og kognitiv terapi. Trods dette, var der ikke rigtig noget, der virkede ordentligt på denne unge mand. Angsten blev dæmpet, men den var der alligevel hele tiden tilstede. Psykiateren flytter så fra området og kunne derfor ikke længere behandle manden. 1½ år senere, da psykiater var på besøg i byen, mødte han manden. Han spurgte til ham. Manden fortalte at efter at han var flyttet fra byen, havde han opsøgt en Funktionel Mediciner. Han havde fundet ud af at han havde en Gluten sensitivitet og han var kommet på en kost der ikke indeholdt gluten proteiner fra hvede, rug og byg, udover havde han skåret ned på indtaget af sukker og mejeriprodukter. Efter 6 uger var hans angst forsvundet.  Det fik denne psykiater til at interessere sig for den funktionelle medicin.

Vil du vide mere om den Funktionelle medicin så er her 2 gode links; The Functional Forum og Anna Iben Hollensberg

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.