Om Positiv tænkning

af dec 2, 2020Mindfulness0 Kommentarer

Om positiv tænkning

Positiv tænkning og positiv psykologi, sætter fokus på at hvis vi begynder at tænke positivt og lære at sige “Pyt” så går det hele meget nemmer. Det er umiddelbart rigtig men der er en hage, et “missing Link” læs artiklen og se videon og find ud af hvorfor det måske ikke altid virker.

Tænk positivt! Se dine problemer som udfordringer, vær proaktiv og positiv. Det er nogle udsagn, vi møder igen og igen, og den grundlæggende tanke, er der ikke noget i vejen med. Prøver vi at praktisere det, er oplevelsen ofte, at det ikke virker. Der er noget, vi overser, der er et ”missing link”.

Det Bevidste og ubevidste sind

Neuro-videnskabsfolk har lavet forsøg, der viser, at vi kun i 5% af tiden opererer fra den bevidste del af vort sind og de resterende 95% af tiden bliver styret af den ubevidste del af vort sind. Den bevidste del af vort sind sidder i den nye del af hjernen. Den del af hjernen, som er kommet sidst til i evolutionen. Den er lokaliseret lige bag panden i det der kaldes Prefrontal cortex. Resten af hjernen kan i store træk kategoriseres, som den ubevidste del eller underbevidstheden.

Disse to dele af vores hjerne har to meget forskellige funktioner og de indlærer på to meget forskellige måder. Du kan indlære med den bevidste del, men det er ikke ensbetydende med at underbevidstheden lærer noget. Den bevidste del er kreativ og iderig, kan forestille sig ting og tænke abstrakt. Det er det, der gør os unikke som mennesker, det er vores identitet. Det er her vores ønsker, begær og aspirationer sidder.

Underbevidstheden er ikke kreativ. Det er her indlært adfærd, mønstre og vaner kommer fra. Du kan sammenligne din underbevidstheden med en computer. Og det er en meget kraftfuld en. Faktisk er den ubevidste del 1 million gange stærkere end den bevidste del. Den ubevidste del kontrollerer vores krop og responderer på de oplevelser vi udsættes for, uden at vi behøver at tænke på det. Når vi lærer noget komplekst, som at gå, cykle, styre vores motorik ect. så husker underbevidstheden det, som et program, der startes ved at trykke på en knap, og det er en fantastisk ting.

Det er den del af bevidstheden, der gør dig i stand til, at køre på motorvejen med 130 km og samtidigt føre en samtale fra den bevidste del med en medpassager, uden du behøver ”tænke” over, at du faktisk kører et fartøj. Takket være underbevidstheden, skal du ikke lære hvordan det er man går, hver morgen du vågner, det er bare noget du gør.

Hvorfor Positiv tænkning ikke virker

”The missing link” til hvorfor positiv tænkning ikke umiddelbart virker, ligger i denne tvedeling af bevidstheden. For ud over alle de smarte ting som ligger i underbevidstheden, så ligger der en masse mindre smarte ting. Alle vores overbevisninger, som vi har fået ind igennem vores miljø og opvækst, ligger lagret i underbevidstheden. Specielt i de første 6 leveår har vi fået ”printet” mange overbevisninger ind som programmer, der bare skal startes af en trigger.

Eksempler på de overbevisninger eller negative livsanskuelser kan lyde sådan her; ”Jeg er ikke god nok”, ”Verden er et farligt sted”, ”Jeg kan ikke lære noget”, ”Jeg er dum”. Det er programmer, der blot skal have et indput, en stresstrigger, for at sætte i gang. Programmerne i underbevidstheden kan starte, uden at du behøver at være klar over det og uden, at du ved, hvad der har trigget det.

Hvad er en stresstrigger læs mere her

Skulle du være en af de mange, der har læst den nye bog om positiv psykologi, hvor der står, at du hver morgen, og lige inden du falder i søvn, skal bekræfte ”Jeg kan godt” ”Jeg er en succes”, er det noget du gør fra dit bevidste sind. Skulle du nu have nogle overbevisninger liggende på ”lager” i underbevidstheden, så er de 1 million gange stærkere end dem du prøver at trumfe igennem med dit bevidste sind. Har du fået af vide, at du ikke dur til noget, eller haft oplevelser af at ikke blive anerkendt, så kan der ligge programmer, der hver gang du siger ”Jeg kan godt”, lige minder dig om, at du engang har fået det modsatte af vide.

Forudsætningen for at positiv tænkning virker

Når vi gerne vil lave ændringer af vores adfærd, vaner og mønstre er vi oppe mod en mægtig modstander, og som udgangspunkt er oddsene dårlige. Vi er oppe mod det underbevidste. For at få den positive tænkning til at virke, er vi nødt til først at tage hånd om de ubevidste programmer, der styrer os. Når vi finder dem og bliver bevidste om dem, så slipper de kontrollen og vi kan begynde at ligge nye positive overbevisninger ind, fra den bevidste del af sindet.

En måde at komme i kontakt med de negative overbevisninger, er ved at bruge de nye Energipsykologiske teknikker. Det kan være EFT/TFT, MatrixReimprinting, EMDR og SE. MatrixReinprinting, hvis klare sigte er, at finde de indre overbevisninger og få dem belyst, for derefter at Reimprinte dem i bevidstheden; er specielt effektiv til dette.

 

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.