Tid til NYT SYN – på Smerte & lidelse!

af aug 13, 2019Kom igang med meditation, Mindfulness0 Kommentarer

Tid til nyt syn på smerter

Nærvær – Mindfulness

Tid til NYT SYN – på Smerte & lidelse!

brianrund
Brian Christensen, MindYourHealth,

13 August 2019

Læren om de to pile kan sammenfattes som “Smerte er uundgåeligt, men lidelse er valgfrit.”

Den første pil

I vores liv kan vi forenklet sige, at vi har to former for lidelse.

Den første pil skyldes de uundgåelige hændelser, der opstår i livet, nemlig smerter, fornærmelser, afvisninger, tab, separationer, aldring, sygdom osv. Oplevelser der giver anledning til uundgåelige, ubehagelige fysiske udtryk og følelser; Jeg føler luften blev slået ud af mig; Jeg har en følelse af tomhed i brystet; Min mave snører sig sammen, Jeg oplever svimmelhed, tårer, smerter i min krop, osv.

Den anden form for lidelse ligger i vores tanker, og er baseret på vores reaktioner på oplevelserne: “Hvorfor mig? Det er uretfærdigt. Hvordan ændrer jeg det? Hvad sker der nu? Og du kan sikkert selv finde på andre udsagn.  “Vi tilføjer os selv flere kvaler i dette mix af oplevelser, ved at tage disse universelle erfaringer personligt, og forsøge at undslippe det uundgåelige”.

Den anden Pil

Disse valgfrie, anden pile af pine kan – udspille sig på forskellige måder:

1) Vi kan bebrejde og fordømme andre for at ”skyde” os med de første pile (deres afvisninger, fornærmelser, afskedigelser, uret af alle sorter) og føle os som ofre for vores omgivelser.

2) Vi kan revse og fordømme os selv, for at være et menneske, der ikke er i stand til at undgå livets uundgåelige skuffelser. Ud fra det kan vi så konkluderer, at vi er særligt uheldige eller skæbnebestemt til at leve med elendighed.

3) Vi kan jage kortsigtede distraktioner og fornøjelser: drukne vores følelser med mad, ”Shoppe-terapi”, begrave os i arbejde, søger tilflugt i tv, sex, stoffer, alkohol …

Alle disse tilgange distrahere os, indtil de til sidst vil udmatter os. Uanset hvor meget vi bebrejder os selv eller andre, eller holder os selv beskæftiget, vil ubehaget og mis trivslen, som vi prøver at komme væk fra uundgåelig dukke op igen.

Uanset hvilken afledningsmanøvrer vi vælger, vil de til sidst blive slidt tynde og returnere os til de følelsesmæssige betingelser som sårbarhed, tab og tomhed. Uanset hvor meget vi har fejet ind under gulvtæppet, bliver vi nødt til at se de udfordrende følelser, som vi har gemt, i øjnene.

 Den gode løsning!

Den gode løsning er at vende alle distraktionerne ryggen og at tage hånd om de ubehagelige følelser straks efter at være blevet ramt med de første pile. Hvordan føles det at blive fyret? dumpet? afvist? forladte? Svigtet? Grint af? Ikke være god nok? Ikke godt, men hvis vi er opmærksomme i nuet på de fornemmelser der opstår i vores bevidsthed, viser det sig ofte at de ikke er så overvældende, som vi måske frygtede.

Med medfølelse og omsorg vil kroppen blødgøres og sindet bliver mindre ophidset, indtrykkene fra tanker og følelser opstår, accepteres og passere.

Det viser sig, at vi kan overleve at blive ramt af en pil, så længe vi til gengæld ikke skyder for mange ind i os selv.

 

“Med medfølelse og omsorg vil kroppen blødgøres og sindet bliver mindre ophidset, indtrykkene fra tanker og følelser opstår, accepteres og passere.”

Hvis du vil blive bedre til at “komme forbi” de første pile eller bare er interesseret i at forstå hvordan du kommer gennem disse tilstande. Er Du velkommen til at  høre eller downloade meditationer,  Find dem her på mindyourhealth.dk. Eller deltage i workshoppen “Redesign Din Fremtid”.

Brian Christensen