Hvorfor er stress skadeligt?

af aug 2, 2019Kom igang med meditation, Mindfulness0 Kommentarer

Hvorfor er stress skadeligt

De fleste ved at længerevarende stress har vidtrækkende negative konsekvenser for vort helbred.

Nyere forskning viser at alle vores tanker, følelser og indre overbevisninger vil ændre vort genetiske udtryk og dermed kroppens kemiske sammensætning, fra øjeblik-til-øjeblik. Når vi udsættes for stress, vil kroppen begynde at producerer stress hormonet kortisol. Kortisol har de samme kemiske forstadier som hormonet DHEA. DHEA er et hormon, der er meget almindeligt i kroppen. Undersøgelser har vist at det har stor indflydelse på kroppens evne til at reparerer cellerne.

Begge disse hormoner Kortisol og DHEA bliver produceret af binyrerne og de har samme kemiske forstadie. Det betyder, at når binyrerne er optaget af at lave kortisol, så er de ikke i stand til samtidigt at lave DHEA. I praksis vil et lavt Kortisol niveau (lavt stress niveau), gøre at råmaterialet til at producere DHEA er tilgængeligt, og herved øge niveauet af DHEA. Omvendt vil høje stress niveauer opbruge det biokemiske materiale, der skal anvendes til celle reparation og det vil forringe kroppens evne til at regenerer sig selv.

Så udover at det har en psykisk indvirkning vil konsekvensen af længerevarende stress tilstande bl.a. være følgende; reduceret muskelmassen, øget afkalkningen af knogler, generel nedsat immun-funktion, øget fedtophobningen omkring talje og hofter og en nedsættelse af indlæringskurven og hukommelsen. Udover at stress tilstande vil mindske DHEA niveauet, ved man også, at der er mere end 1400 andre kemiske reaktioner og over tredive hormoner og neurotransmittere, der påvirkes i forbindelse med stress tilstande.

“Af-stress” og påvirk dine gener

Ved at ”Af-stresse”, gennem at være opmærksom på vores holdninger, indre overbevisninger, indre dialoger og vores kost og motion, kan vi være med til at bestemme hvilke gener i vores konstitution vi vil aktivere og hermed forbedre kroppens evne til at regenerer. Når vi forstår at vi med enhver følelse og tanke, er i stand til epigenetisk at påvirke vores egne celler, har vi selv muligheden for at påvirke vores egen følelse af sundhed og glæde.

Jeg har lavet en række meditationer og der ligge forskellige teknikker på mindyourhealth.dk som kan bruges til at træne din opmærksomhed med.

Brian Christensen

Brian Christensen - Stress Coach & meditationslærer. Har mere en 40 år erfaring inden for området Personlig udvikling, meditation og krop-psyke sammenhæng i forhold til vores liv og helbred. Brian blogger, holder foredrag, kurser inden for disse områder.